wtorek, 26 listopada 2024

Analiza soku z marchwi Vitaminka podmiotu Hortex - zadania z techniki, chemii i biologii - Patryk Daniel Garkowski

 

  Spośród różnych soków marchwiowych, marchwiowo-owocowych najbardziej smakuje mi sok z marchwi Vitaminka podmiotu Hortex. Sok ten jest bardzo pyszny. Nie jest on słodki, co stanowi zaletę. Prócz tego napój stanowi dość gęsty, nie jest on zbytnio wodnisty - to także jest atutem pitnego produktu.
  Oto inne soki marchwiowe nie smakują mi; apetyczny, znakomity jest dla mnie wyłącznie sok marchwiowy Vitaminka podmiotu Hortex - ze względu na dobry, odpowiedni skład.   
  W tejże nad wyraz krótkiej pracy naukowej z zakresu technologii żywności pragnę przedstawić skład soku marchwiowego Vitaminka podmiotu Hortex oraz jego odżywcze wartości.

„1 L”

„SKŁADNIKI: przecier marchwiowy (50%), sok marchwiowy (30%) z soku zagęszczonego, woda,  regulator kwasowości - kwas cytrynowy, naturalny aromat, witaminy: C i E.”

„Wartość odżywcza w 100 ml soku:

Wartość energetyczna 109 kJ/26 kcal”

„Tłuszcz 0,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g Węglowodany 5,3 g w tym cukry 5,0 g Błonnik 0,9 g Białko 0,7 g Sól 0,05 g

Witamina A 680 μg 85 % RWS Witamina C 20 mg 25 % RWS Witamina E 1,8 mg 15 % RWS”